Rusia amenință Republica Moldova: „Ar trebui să fie îngrijorată pentru viitorul ei, este târâtă în NATO”

de: Cătălina Burghelea
30 04. 2022

Seriile de explozii misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist susținut de pro-ruși în Republica Moldova, generează temeri cu privire la extinderea conflictului Rusia-Ucraina. Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, a transmis că „moldovenii ar trebui să fie îngrijorați de viitorul lor, ei sunt târâți în NATO”.

Serghei Lavrov amenință Republica Moldova

Declarația oficialului rus este ciudată deoarece Moldova are neutralitatea înscrisă în Constituție și nu și-a exprimat dorința de a adera la Alianța Nord-Atlantică. În schimb, guvernul de la Chișinău vrea să adere la Uniunea Europeană.

„Ei trebuie să se îngrijoreze de viitorul lor, deoarece sunt târâți în NATO. Și nu cred că acest lucru ar contribui la securitatea Republicii Moldova”, a avertizat Serghei Lavrov. „Obiectivele operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina au fost anunțate. Ele sunt de a proteja populația civilă din estul Ucrainei și de a se asigura că nu există amenințări de pe teritoriul Ucrainei pentru această populație și pentru Rusia. Asta este tot”, a adăugat ministrul rus.

Ce se întâmplă cu gazele Rusiei

Potrivit oficialului de la Moscova, majoritatea partenerilor cheie ai Rusiei au fost de acord să folosească metodele de plată propuse de Vladimir Putin pentru gazele naturale, relatează agenția de știri de stat Tass, citând un interviu acordat de Serghei Lavrov pentru Al Arabyia. La începutul acestei săptămâni, Gazprom a declarat că nu mai furnizează gaze Poloniei și Bulgariei, după ce aceste țări au refuzat să plătească pentru livrările lor în ruble. UE consideră această măsură o formă de șantaj.

Moldovenii de peste Prut, la un pas să fie atacați de Rusia?

Recent, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, și-a exprimat părerea despre modul în care ar putea escalada conflictul din Transnistria, după ce au avut loc mai multe explozii în această regiune separatistă. Potrivit oficialului român, autoritățile noastre sunt îngrijorate de ceea ce ar putea avea loc la o distanță mică de granița României. Republica Moldova trebuie să rămână vigilentă în vederea protejării cetățenilor, a transmis Dîncu.

Citește și Nicolae Ciucă nu recomandă românilor să părăsească Republica Moldova: „Nu este cazul”

Înainte de Paște, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o serie de amenințări la adresa președintei Republicii Moldove, după ce Maia Sandu a promulgat o lege prin care sunt interzise anumite simboluri folosite de ruși în războiul din Ucraina, adică literele „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”. Drept reacție, Moscova a recomandat autorităților de la Chișinău sa renunțe la măsuri neprietenoase, altfel, răspunsurile vor fi „dureroase”.